Android Tutorials

Tutorial AndroidAndroid adalah sistem pengendalian untuk peranti bergerak seperti telefon bimbit, komputer tablet dan notebook. Android dibangunkan oleh Google berdasarkan sistem perisian Linux dan perisian GNU. Android asalnya dibangunkan oleh Android Inc. (firma yang kemudiannya telah dibeli oleh Google). Kemudian untuk mengembangkan Android, dibentuklah Open Handset Alliance, konsortium daripada 34 syarikat telekomunikasi, termasuk Google, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, dan Nvidia.
Android aplikasi ditulis dalam bahasa pengaturcaraan Java. Android SDK digunakan untuk menyusun kod-kod bersama dengan semua data dan fail ke dalam APK. Satu fail APK mengandungi semua kandungan aplikasi Android dan fail yang peranti Android gunakan untuk memasang aplikasi.
p/s : Ini adalah versi tutorial Android hanya menggunakan Eclipse dimana akan terus menerbitkan lebih banyak tutorial pada masa akan datang.
Muat turun versi terbaru ADT:
Nota : Pastikan anda telah install Java JDK pada komputer anda. Jika tidak anda mungkin tidak akan dapat buka Eclipse. Rujuk sini. untuk download java SDK. Saya menggunakan Java SE Development Kit 7u79 untuk semua toturial dalam ini. Pastikan juga anda telah set PATH Java JDK anda di dalam Environment Variables. Rujuk sini
  1. Permulaan

  2. Asas

  3. Antaramuka (User Interface)

  4. Pangkalan Data SQLite